
Energie: hier moet je op letten bij een nieuw energiecontract
Energie is misschien wel het product dat we het meest gebruiken, maar waar we het minste aandacht aan besteden. Jaarlijks besteden we een behoorlijk deel van ons inkomen aan energie. Toch zijn er maar weinig mensen die uit hun hoofd weten hoeveel ze voor energie betalen.
Nog minder mensen zullen zeker weten dat ze de beste deal hebben. Energie is een beetje een product dat er gewoon is en waarvan de meeste mensen denken dat het wel goed zal zijn.
Dat is echter niet altijd het geval. Veel mensen betalen teveel voor energie. Dat komt omdat mensen niet regelmatig kijken of het contract wat ze nu hebben niet vervangen kan worden door een beter contract.
Dat is natuurlijk zonde, want daardoor betalen veel mensen teveel. Het vergelijken van energieleveranciers is relatief eenvoudig. Gas en elektra vergelijken is zo gedaan.
Goedkope energie, maar welke energie

Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Overstappen van energieleverancier
Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je in korte tijd veel besparen op je vaste kosten. Energieleveranciers zijn flink aan de weg aan het timmeren om nieuwe klanten te werven, om hoger in de vergelijkingssites te komen bieden ze hoge kortingen aan of een welkomstpremie. Deze kortingen gelden alleen bij nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit.
De energievergelijker gebruiken
Het enige wat je hoeft te doen om energiebronnen met elkaar te vergelijken, is een onafhankelijke energievergelijker invullen. Op het moment dat je een onafhankelijke energievergelijker invult zie je direct welke aanbiedingen voor jou het meest geschikt zijn.
Veel moeilijker dan dat is het niet. Voor veel mensen is het echter nog wel lastig om een keuze te maken voor een energieleverancier. Een energievergelijker kan je namelijk wel de beste aanbieding geven, maar er is toch een aantal zaken waar je zelf een afweging in moet maken. De belangrijkste zaken waar je even over na moet denken als je een nieuw energiecontract afsluit zijn de volgende:
- Wat voor soort energie krijg ik?
- Helpt een energieleverancier jou om energie te besparen?
- Hoelang loopt mijn contract?
Om het voor jou makkelijker te maken om over te stappen van energieleverancier, leggen we hieronder uit waar je op moet letten als je van energiemaatschappij wisselt.

Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Op zoek naar een verhuisfirma in Antwerpen? Zoek niet verder en klik hier.
Goedkope energie, maar welke energie wordt dat?
Niet iedere vorm van energie is hetzelfde. Dat heeft met name te maken met de manier waarop energie wordt opgewekt. Sommige energie wordt op een manier opgewekt die duurzaam is.
Duurzame energie is minder belastende voor het klimaat. Gas en elektra vergelijken is daarom niet alleen naar de prijs kijken. Sommige mensen vinden het belangrijk om groene stroom af te nemen. Bij het overstappen van energieleverancier is het goed om daar rekening mee te houden.
Het hoeft overigens niet altijd zo te zijn dat duurzame energie duurder is dan grijze energie. Soms kan groene stroom nog goedkoper zijn dan grijze stroom. Dat heeft vooral te maken met de welkomstaanbiedingen die energieleveranciers geven.
Tips tegen hoge energieprijzen:
- let op je verbruik en berekenen je energieprijs
- je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
- zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
- houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
- Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier
Gas en elektra vergelijken: wat is de looptijd van je contract
Stroom vergelijken is makkelijk gedaan. Als je eenmaal een onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je razendsnel een aantal geschikte aanbiedingen te zien. Het is wel even van belang om goed te kijken naar de looptijd van je contract. De meeste energiecontracten ga je aan voor bepaalde tijd. Dat wil zeggen dat je energiecontract een bepaalde looptijd heeft.
Als je tussendoor gaat verhuizen, of je wilt tussendoor je energiecontract opzeggen, dan kan je dat best wel wat geld kosten. Je moet dan een zogenaamde opzegvergoeding betalen.
Bij de meeste energiecontracten met een bepaalde looptijd zet je gelijk de tarieven voor energie vast. Dat betekent dat je vooraf duidelijk hebt hoeveel je voor gas en elektra gaat betalen. Dat is natuurlijk prettig. Het is daarom zo dat energiecontracten met een langere looptijd vaak iets duurder zijn dan energiecontracten met een kortere looptijd. Je zet de prijs voor energie dan voor een langere periode vast. Dat betekent dat als de prijs voor energie in een bepaalde periode harder stijgt dan dat de energieleverancier had verwacht, je toch niets extra hoeft te betalen. Uiteraard geldt het omgekeerde ook. Als de energieprijzen dalen dan betaal je iets extra. Houdt er echter wel rekening mee dat de hoogte van je energierekening maar slechts voor een gedeelte wordt bepaald door de energieprijzen. Een groot gedeelte van je energierekening wordt ook bepaald door de hoogte van onder andere de energiebelasting. Die prijzen kan je uiteraard niet vastzetten, simpelweg omdat een energieleverancier geen invloed heeft op de hoogte van de energiebelasting.
Helpt een energieleverancier jou ook energie te besparen?
Soms is het ook goed om verder te kijken dan alleen de prijs van de energie die je krijgt en het soort energie dat je afneemt. Goedkope energie is natuurlijk prettig, maar energie blijft wel geld kosten.
Een andere manier van besparen op je energierekening is door simpelweg minder energie te gebruiken. Dat is overigens ook nog eens goed voor het klimaat. Als een energiemaatschappij jou kan helpen om minder energie te gebruiken, dan is dat natuurlijk ook winst.
Er zijn verschillende manieren waarmee een energieleverancier je kan helpen om energie te besparen. Zo krijg je soms bij een nieuw contract een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat geeft je beter inzicht in je stookkosten en kan op afstand bediend worden.
Zo ga je verspilling tegen. Als er bijvoorbeeld niemand thuis is, dan heeft het ook geen zin om je huis te verwarmen. Door een slimme thermostaat te gebruiken voorkom je deze vorm van energieverspilling. Uiteraard daalt dan ook je gasrekening. Er zijn uiteraard meer manieren waarop een energieleverancier jou kan helpen met energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een waterbesparende douchekraan.
Om een lang verhaal kort te maken: een energiemaatschappij moet je niet alleen vergelijken op de kosten. Je zou ook moeten kijken naar de manier waarop een energiemaatschappij jou helpt om je energieverbruik omlaag te brengen. Uiteraard is het beste energiecontract natuurlijk een contract waarbij je en lage prijzen voor gas en elektra krijgt én de energieleverancier je helpt om je energieverbruik omlaag te brengen.
Samenvattend: waar let je op als je een nieuw energiecontract afsluit
Als je een nieuw energiecontract afsluit dan is het belangrijk om niet alleen op de energieprijzen te letten. Het is ook van belang om te kijken of je al dan niet duurzame stroom krijgt en hoeveel je hier voor zou willen betalen.
Daarnaast helpen sommige energieleveranciers je ook om minder energie te verbruiken. Hoe minder energie je verbruikt, hoe lager je energierekening wordt.
Daarnaast moet je bij gas en elektra vergelijken ook nog eens kijken naar de looptijd van je energiecontract. Als de prijzen in de looptijd van je energiecontract vast worden gezet, dan kan het zijn dat een contract duurder is naar mate je contract langer loopt.
Het voordeel is dan wel dat je langer zekerheid hebt over de prijs die je voor stroom en gas betaalt!