Energieleveranciers vergelijken: zo breng jij je kosten omlaag!

Iedereen heeft energie nodig. Het gaat hier dan uiteraard om de energie die we nodig hebben om onze woning te verwarmen en te verlichten. Stroom en gas dus. Jaarlijks geven we als Nederlanders ook best wel veel geld uit aan energie. Energieleveranciers vergelijken kan helpen om die kosten laag te houden.

Het is heel lastig om aan te geven hoeveel we gemiddeld betalen aan energie, omdat de hoogte van je energierekening voor een groot gedeelte afhangt van je woonsituatie. Het maakt een enorm verschil of je in een goed geïsoleerd appartement woont, of dat je in een oudere vrijstaande woning woont.

Toch geven we allemaal een behoorlijk deel van ons inkomen uit aan energie. Dat is natuurlijk nodig, omdat niemand in een koud en donker huis wil wonen. Tegelijkertijd wil niemand teveel betalen voor energie. Het gekke is dat veel mensen dat toch doen. Door energieleveranciers te vergelijken kan je veel geld besparen. In dit artikel leggen we uit hoe jij kunt besparen op je energierekening. Dat doe je in de eerste plaats door een goed energiecontract te vinden, en in de tweede plaats door minder energie te gebruiken.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Energieleveranciers vergelijken: waarom zou ik dat doen?

Er zijn maar weinig mensen die regelmatig overstappen van energieleverancier. Dat is zonde want door regelmatig energiemaatschappijen te vergelijken kan je veel geld besparen. Hoe werkt dat?

Als je een energiecontract afsluit, dan sluit je meestal een contract met een bepaalde looptijd af. Meestal is dat een contract voor één of drie jaar.

In die periode weet een energiemaatschappij zeker dat hij jou als klant heeft en daarom krijg je natuurlijk ook een scherper tarief.

Er zijn ook contracten voor onbepaalde tijd. Die contracten hebben over het algemeen wat hogere energieprijzen, maar het voordeel is dat je boetevrij op kunt stappen.

Een dergelijk contract is vooral handig voor mensen die weten dat ze binnenkort gaan verhuizen, of bijvoorbeeld gaan samenwonen.

 

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Op zoek naar een verhuisfirma in Antwerpen? Zoek niet verder en klik hier.

Wat de meeste mensen niet weten is dat ze voor hun energie vaak toch een contract voor onbepaalde tijd hebben. Met een dergelijk contract betalen ze dus eigenlijk meer dan ze zouden moeten betalen. Dat komt omdat na de looptijd van een contract voor bepaalde tijd het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dat is op zich niet zo gek, want je moet natuurlijk wel een contract hebben voor je energie. Kort en goed: na het aflopen van een energiecontract voor bepaalde tijd, wordt dat contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. De energieprijzen in zo’n contract liggen hoger. Door na het aflopen van een contract voor bepaalde tijd op zoek te gaan naar een nieuwe energieleverancier, of je contract te verlengen, bespaar je veel geld.

Energie: massa is kassa

Daarnaast is er nog een andere reden waarom het overstappen van energieleverancier loont. Energieleveranciers kunnen zich niet op heel veel punten onderscheiden. Stroom is uiteindelijk gewoon stroom en gas is gewoon gas.

Je kan niet zeggen: mijn stroom doet het beter dan jouw stroom. Energieleveranciers concurreren eigenlijk alleen maar op prijs. Er wordt dus niet zo heel veel verdiend aan een kWh stroom of een kubieke meter gas. Voor een energieleverancier is het dus belangrijk om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Hoe meer klanten je hebt, hoe meer stroom en gas je kunt verkopen. Energiemaatschappijen halen klanten binnen door hoge welkomstkortingen aan te bieden.

Met een hoge welkomstkorting probeert een energiemaatschappij jou over de streep te halen om klant te worden. Vervolgens hoopt een energieleverancier natuurlijk dat je na afloop van het contract bij een maatschappij blijft hangen en dat je dus niet opnieuw energieleveranciers gaat vergelijken. Dat mag echter wel.

Gas en elektra vergelijken na de afloop van je contract loont de moeite. Je kan dan weer opnieuw profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen van andere energiemaatschappijen. Daarnaast zie je direct of de energieprijzen nog wel concurrerend zijn.

Energieleveranciers vergelijken is niet het enige wat je kan doen!

Als je een lagere energierekening wilt, dan is de basis natuurlijk een goed energiecontract, met scherpe tarieven. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor je energie.

Maar uiteindelijk moet je nog steeds betalen voor de energie die je verbruikt. Energie besparen is een andere manier om je energierekening omlaag te brengen.

Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het klimaat.

Want of je nu duurzame energie hebt of grijze energie: alle energie die je nodig hebt moet opgewekt worden. Door energie te besparen zorg je dat er minder energie voor je opgewekt hoeft te worden. Zo bespaar je ook het klimaat.

Natuurlijk ken je wel tips om energie te besparen. De meeste van die tips kosten echter wel veel geld. Mogelijk kan of wil je die investeringen niet doen.

Daarom geven we je in dit artikel twee tips om heel simpel en heel goedkoop energie te besparen.

Energie besparen: plaats een timer in de douche!

Een van de makkelijkste manieren om energie te besparen is door een timer in de douche te plaatsen. Natuurlijk, lekker lang douchen is lekker.

Maar het kost enorm veel energie. Door minder lang te douchen kan je echt behoorlijk besparen op je energierekening. Een timer in je douche plaatsen helpt je om minder lang te douchen. Veel mensen vergeten namelijk hoelang ze al onder de douche staan.

Door een timer in je douche te plaatsen wordt je er aan herinnerd dat het weer tijd is om onder de douche vandaan te komen.

Plaats een slimme thermostaat in je huis!

Komt het bij jou ook nog weleens voor dat de verwarming aanstaat op het moment dat er niemand thuis is? Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer nodig. Een slimme thermostaat kan namelijk op afstand bediend worden. Zo kan je op afstand een thermostaat aan of uit zetten. Dit kan behoorlijk veel geld besparen.

Daarnaast is een slimme thermostaat beter in te stellen op jouw leefritme. Zo voorkom je dat je onnodig gas verspilt. Dit kan een forse besparing op je energierekening opleveren.

Energieleveranciers vergelijken en energie besparen gaan hand in hand

Als je echt op je energierekening wilt besparen, dan gaat het om twee dingen. In de eerste plaats moet je energieleveranciers vergelijken. Zo leg je een stabiele basis. Voor de energie die je verbruikt betaal je niet teveel. Door energie te besparen neem verbruik je weer minder energie, waardoor je rekening sneller daalt!