Hoe een energievergelijker werkt

Een energievergelijker invullen kan je veel geld besparen. Jaarlijks geven de meeste mensen een aanzienlijk deel van hun inkomen uit aan energie. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor energie. Een energievergelijker helpt om je om de beste aanbiedingen voor jou op een rijtje te zetten.

Het invullen van een energievergelijker is niet moeilijk. Je vult een paar gegevens in en vervolgens krijg je de beste aanbiedingen te zien. Toch zijn er nog veel mensen die het ingewikkeld vinden om een onafhankelijke energievergelijker in te vullen en vervolgens van energiemaatschappij over te stappen.

Dat is zonde, want daardoor geven mensen vaak teveel geld uit voor energie. Dat geld zou je beter aan andere leuke dingen kunnen besteden. Er is een aantal redenen waarom mensen niet zo vaak een energievergelijker invullen. Die redenen kunnen de volgende zijn:

 

  • Mensen denken dat ze al een goed contract hebben
  • Mensen weten niet wat ze in moeten vullen bij een energievergelijker
  • Mensen vinden het lastig om uiteindelijk toch de goede aanbieding te selecteren

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Omdat het natuurlijk zonde is als je teveel voor je gas en je stroom betaalt, geven we je een aantal redenen waarom je wel een onafhankelijke energievergelijker in zou moeten vullen. Zo kan jij uiteindelijk veel geld besparen op de kosten van gas en stroom. Want wees nou eerlijk: lagere energieprijzen, dat willen we allemaal wel!

Reden 1 om een energievergelijker in te vullen: je contract is wellicht niet zo goed als je denkt

Veel mensen hebben in het verleden zich eens verdiept in hun energiecontract en hebben toen wellicht een goede deal gemaakt. Veel mensen denken dat ze die goede deal nog steeds hebben, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: veel mensen die niet regelmatig een energievergelijker invullen betalen veel meer voor stroom en gas dan zou hoeven.

Hoe komt dat? Als je goedkope energie wilt, dan kies je meestal voor een energiecontract met een bepaalde looptijd. Dat geeft zekerheid voor de energiemaatschappij en jij weet ook waar je aan toe bent. Dat is voor iedereen prettig. Maar zoals bij alle contracten voor bepaalde tijd komt er een keer een einde aan het contract.

Op dat moment wordt je contract niet automatisch verlengd, maar het contract wordt ook niet beëindigt. Het contract wordt omgezet voor een contract voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd betaal je vaak meer dan bij een contract voor bepaalde tijd. Zo betaal je onnodig teveel voor stroom en gas. Dat is natuurlijk zonde en je kan het heel eenvoudig voorkomen door tijdig een onafhankelijke energievergelijker in te vullen.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Op zoek naar een verhuisfirma in Antwerpen? Zoek niet verder en klik hier.

Drempel 2 om een onafhankelijke energievergelijker in te vullen

Je energiemaatschappij vergelijken met andere energieleveranciers doe je natuurlijk door een energievergelijker in te vullen. Sommige mensen vinden het echter nog lastig om een energievergelijker in te vullen. Dat heeft met name te maken met het invullen van het verbruik van stroom en gas.

Als een energievergelijker de beste aanbieding voor jou wil vinden, dan moet je natuurlijk aangeven hoeveel stroom en gas je verbruikt. Iemand die veel energie verbruikt is mogelijk namelijk beter af met een ander contract dan iemand die weinig energie verbruikt.

Er zijn echter maar weinig mensen die weten hoeveel energie zij verbruiken. Gelukkig is echter heel eenvoudig te achterhalen hoeveel energie je in een jaar hebt verbruikt. Dat kan je namelijk gewoon zien op de jaarrekening die je van je huidige energiemaatschappij hebt gekregen. Soms heb je niet zoveel aan die jaarnota. Het kan overigens ook zo zijn dat je nog geen jaarnota hebt gekregen. Ook in die gevallen kan je een energievergelijker invullen.

Wanneer heb je niet zoveel aan een jaarnota?

Als je een energievergelijker in gaat vullen, dan doe je dit bij voorkeur aan de hand van je jaarnota. Gas en elektra vergelijken kan echter niet altijd aan de hand van je jaarnota. Dat is bijvoorbeeld het geval als je naar een nieuwe woning gaat verhuizen.

Wat te doen als je je exacte verbruik niet weet?

Als je niet weet hoeveel stroom en gas je exact hebt verbruikt, dan kan je toch gebruik maken van een energievergelijker.

Een energievergelijker kan jouw verbruik namelijk schatten. Het is dan van belang dat je correct aangeeft wat jouw woonsituatie is.

Je geeft dan bijvoorbeeld aan uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat en in wat voor huis je woont.

Een energievergelijker rekent dan uit hoeveel energie jij ongeveer jaarlijks zou moeten gebruiken.

Uiteraard is dat een schatting, maar een schatting is vaak veel beter dan de verkeerde informatie aanleveren.

Als je nu in een appartement woont en je naar een vrijstaand huis gaat verhuizen, dan zal je energieverbruik aanzienlijk gaan veranderen. Als je dan een energievergelijker invult aan de hand van je huidige verbruiksgegevens, dan selecteer je mogelijk de verkeerde aanbieding.

Het kan ook zo zijn dat je nog geen jaarnota hebt, of dat je bijvoorbeeld een gedeelte van het jaar in het buitenland hebt gewoond. Als je dan de gegevens in de energievergelijker invult, dan lever je de verkeerde input aan en krijg je waarschijnlijk ook niet de beste deal terug. Het maakt immers nogal een verschil of je in de wintermaanden thuis bent geweest of niet. Je zal dan met name veel minder gas hebben verbruikt. 

Obstakel 3 om een onafhankelijke energievergelijker in te vullen

Er is nog een andere reden waarom mensen minder snel een onafhankelijke energievergelijker invullen. Gas en stroom vergelijken is namelijk nog niet zo makkelijk.

Als je een energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal aanbiedingen te zien. Het is echter niet altijd even duidelijk welke aanbieding voor jou het beste is. Er is immers nog wat te kiezen.

Welk energiecontract voor jou het beste is, dat hangt voor een deel ook af van je persoonlijke voorkeuren. Om een aanbieding te kiezen moet je onder andere kijken naar de volgende factoren:

  • Wat is de looptijd van mijn energiecontract
  • Krijg ik duurzame energie
  • Krijg ik vaste of variabele prijzen

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Deze factoren zijn moeilijk in een energievergelijker mee te nemen, omdat hier persoonlijke voorkeur een rol speelt. Duurzame energie is voor sommige mensen erg belangrijk. Zij zijn mogelijk bereid om daar extra voor de betalen. Een ander vindt het mogelijk weer belangrijk dat hij de goedkoopste energie heeft. Daar moet iedereen persoonlijk een afweging in maken.