Makkelijk een goedkope energieleverancier vinden

Een goedkope energieleverancier vinden, dat willen we allemaal wel. Niemand wil natuurlijk teveel betalen voor stroom en gas. Wat veel mensen niet weten is dat een goedkope energieleverancier vinden makkelijker is dan je denkt.

Het enige wat je moet doen om goedkope energie te krijgen is een energievergelijker invullen. Door een energievergelijker in te vullen kan je direct zien of je minder voor je energie kan betalen. Goedkope stroom en goedkoop gas is natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe zorg je er nu voor dat je de beste deal vindt.

Een goedkope energieleverancier vinden is niet moeilijk. Een energiemaatschappij vergelijken met andere energieleveranciers wordt echter niet door iedereen als gemakkelijk ervaren. Daarom maken wij het duidelijk voor je. In dit artikel lees je alles over hoe je zo eenvoudig mogelijk gas en elektra kunt vergelijken.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Het vinden van een goedkope energieleverancier via bijvoorbeeld Praesy kost je ongeveer een kwartiertje. Gemiddeld kan een huishouden ongeveer €300 per jaar besparen. Als je dat omrekent is verdien je met het overstappen van energieleverancier ongeveer €1200 per uur. Natuurlijk is dat een beetje een valse vergelijking, maar het toont wel aan hoe lonend het kan zijn om energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Stap 1 bij het vinden van een goedkope energieleverancier

Als je lagere energieprijzen wilt, dan moet je bij het begin beginnen. Allereerst moet je weten of je over kunt stappen. De meeste mensen hebben ooit eens een energiecontract voor bepaalde tijd afgesloten.

Zo’n contract verloopt na verloop van tijd, maar het wordt niet automatisch beëindigd. Het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd zijn de tarieven voor stroom en gas meestal hoger. Check dit dus altijd op een site als Preasy of een andere.

Dat komt omdat je een contract voor onbepaalde tijd op ieder moment op kan zeggen (uiteraard met inachtneming van de opzegtermijn).

Als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt, dan is het over het algemeen slimmer om het contract uit te zitten. Je moet bij het voortijdig beëindigen van een energiecontract namelijk een opzegvergoeding betalen en die kan best wel aardig oplopen. Daarnaast krijg je een eventuele welkomstkorting pas aan het einde van je contract.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Op zoek naar een verhuisfirma in Antwerpen? Zoek niet verder en klik hier.

Stroom vergelijken en gas vergelijken begint dus met uit te zoeken of je al over kunt stappen. Overigens hoef je niet te wachten totdat je energiecontract is afgelopen. Je kan al enkele maanden van tevoren overstappen, maar aangeven dat je je nieuwe energiecontract pas later in wilt laten gaan. Overstappen van energieleverancier doe je meestal zo’n twee maanden voordat je contract voor bepaalde tijd afloopt.

Een goedkope energieleverancier vind je met een onafhankelijke energievergelijker

Als je eenmaal weet dat je over kan stappen naar een nieuwe energieleverancier, dan wil je natuurlijk energiemaatschappijen kunnen vergelijken. Een energiemaatschappij vergelijken is makkelijk als je gebruik maakt van een onafhankelijke energievergelijker.

Bij het invullen van een energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. De belangrijkste informatie die je moet verstrekken is je energieverbruik. Het is van belang dat je dit correct doet. Het maakt namelijk verschil of je veel of weinig energie verbruikt. 

Als je een energiecontract hebt, dan bestaat dat uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte. (Let wel: dat is iets anders dan vaste en variabele tarieven). Het vaste gedeelte betaal je altijd. Als zou je een maand geen energie afnemen, dan moet je alsnog het vaste gedeelte betalen. Als je weinig gas en stroom verbruikt dan wil je waarschijnlijk een energiecontract met een laag vast gedeelte en een wat hoger variabel gedeelte. Verbruik je meer energie dan is dit minder van belang, maar mogelijk wil je juist het omgekeerde.

Een energievergelijker kan hier rekening mee houden, maar dan is het wel van belang dat je de juiste verbruiksgegevens invult. Als je dit niet doet, dan krijg je uiteraard niet de beste aanbiedingen te zien. Je verbruiksgegevens kan je vinden op je jaarnota. Als je geen jaarnota hebt, dan kan een energievergelijker je verbruik schatten. Dit doet een energievergelijker aan de hand van je woonsituatie en de samenstelling van je huishouden.

Stap 3: welke goedkope energieleverancier is de beste? 

Stap drie is misschien wel de moeilijkste stap in het vinden van een goedkope energieleverancier. Als je de energievergelijker hebt ingevuld zie je een aantal aanbiedingen.

Zo zie je direct hoeveel je kan besparen op je energierekening. Dat lijkt natuurlijk eenvoudig, maar je doet er verstandig aan om verder te kijken dan de energieprijzen.

In de eerste plaats is het voor veel mensen namelijk belangrijk hoe de energie wordt opgewekt. Bij het overstappen van energieleverancier vinden veel mensen het belangrijk om niet alleen te kiezen voor goedkope energie, maar ook voor duurzame energie.

Soms is duurzame energie wat duurder. Het kan zo zijn dat je graag wat extra betaalt, omdat je het belangrijk vindt om schone energie af te nemen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je dat minder belangrijk vindt, omdat je je bijvoorbeeld geen hogere energieprijzen kunt veroorloven.

Het is in ieder geval belangrijk om je er bewust van te zijn dat er verschillende soorten energie zijn en dat niet iedere vorm van energie even goed is voor het klimaat.

 

Een goedkope energieleverancier vinden gaat echter verder dan alleen te kijken naar wat voor soort energie je afneemt. Het is ook van belang dat je kijkt naar de looptijd van je energiecontract. Vaak is een contract met een langere looptijd wat duurder dan een contract met een kortere looptijd, maar dat hoeft niet erg te zijn.

Het is vooral van belang dat je kijkt of de prijzen voor stroom en gas worden vastgezet. Goedkope energie is natuurlijk prettig, maar als je een contract met variabele prijzen hebt, dan kan het maar zo zijn dat je over een jaar meer moet gaan betalen. Bij een contract met vaste prijzen heb je dat risico niet. Je spreekt dan voor een bepaalde periode af hoeveel jij voor stroom en gas gaat betalen.

Dat geeft jou meer zekerheid, maar vormt voor een energiemaatschappij natuurlijk ook een groter risico. Het ligt aan je persoonlijke situatie wat jou voorkeur heeft. In veel gevallen is een energiecontract met een looptijd van een jaar het voordeligst, omdat je dan maximaal profiteert van een eventuele welkomstkorting. Dit is echter een algemene richtlijn en hoeft natuurlijk niet aan te sluiten bij jouw situatie.

Om er achter te komen welke energieleverancier jou de goedkoopste energie kan leveren moet je zelf op onderzoek uitgaan!